Club Chopper Forums

Club Chopper Forums (http://www.clubchopper.com/forums/)
-   Shop Talk (http://www.clubchopper.com/forums/shop-talk/)
-   -   Ultima 113 (100 miles) dumping oil from breather (http://www.clubchopper.com/forums/shop-talk/123256-ultima-113-100-miles-dumping-oil-breather.html)

Oldsmobile5798 10-23-2021 03:22 PM

Ultima 113 (100 miles) dumping oil from breather
 
This Problem no longer exits. Ultima Shop Manual pinned problem as engine hadn't been run for 3 mos, oil sump was full from Oil Tank seepage through hose down to oil pump. Drained Engine Sump. Breather is Fine <
May of 2019 I bought a beauty of a Custom Bike from Ebay. Bike was in a container since 2006. It was never on the road, has all Paperwork for registration and parts purchases. Owner/Builder claimed to put a 100 mi on machine before he lost his shop. He removed primary parts to finish another bike he sold before closing the doors and putting my bike in storage container. So 2 yrs later I got the motor to start consistently after numerous wiring and battery start issues. Now I'm left with oil pumping out of breather after approx 5 to 7 min running. Oil has a milky aerated look to it. Someone suggested I run it longer as the motor was sitting so long maybe the oil sump is overfilled and needs to pump out so i ran a hose to the breather hose and then back to the Oil tank. So after I run engine for 5-7 minutes the oil starts running out of the oil tank filler where the hose is neatly tucked in. Oil Press is good and of course I replaced oil with new although oil was super clean originally. Can it be a oil breather timing valve problem, how can I be sure oil sump pump is primed and working? I'm stumped.

golfish 10-26-2021 01:06 PM

Quote:

Originally Posted by Oldsmobile5798 (Post 1288566)
May of 2019 I bought a beauty of a Custom Bike from Ebay. Bike was in a container since 2006. It was never on the road, has all Paperwork for registration and parts purchases. Owner/Builder claimed to put a 100 mi on machine before he lost his shop. He removed primary parts to finish another bike he sold before closing the doors and putting my bike in storage container. So 2 yrs later I got the motor to start consistanly after numerous wiring and battery start issues. Now Im left with oil pumping out of breather after approx 5 to 7 min running. Oil has a milky aerated look to it. Someone suggested I run it longer as the motor was sitting so long maybe the oil sump is overfilled and needs to pump out so i ran a hose to the breather hose and then back to the Oil tank. So after I run engine for 5-7 minutes the oil starts running out of the oil tank filler where the hose is neatly tucked in. Oil Press is good and of course I replaced oil with new although oil was super clean originally. Can it be a oil breather timing valve problem, how can I be sure oil sump pump is primed and working? I'm stumped.

It sounds like your vent line might be glogged. It also sounds like the check balls for the oil pump aren't working. Check the vent line and check balls. Without a clear vent the pressure will build up and pop the oil tank cap and start spitting out oil all over your pant leg and everything behind it..ask me how I know :)

I had a similar problem with the chopper that I have now. Can you post up some pictures of the oil tank and fittings.

Oldsmobile5798 10-27-2021 10:49 PM

Ultima 113-One helluva oil pumpin breather! BEFORE
 
Hey Goldfish, since my post, after numerous attempts to get back on this site was impossible till tonight. It kept telling me I was using the wrong DNS server. I had enough problems going on and then this site dropped out and couldnt get on either the computer or my phone, then my wife told me it wasnt my hookup screwing up to get on this site it was the site. I was wondering in the meantime weather you might have had a problem in the past number of days. Tonight i turned the computer on and it suddenly appeared like it disappeared days ago. Sorry about that and am very appreciative that you answered my call for help. Your a good man Goldfish and like your bike too. I havent figured how to put pictures up yet but will work on it. And your right on point with a Great answer also. But since I couldnt get on the site I had nothing to do but think about this problem. So I cheated and pulled up a download of the Ultima Shop Manual and to my surprise they had Troubleshooting section the had Oil Breather Pumping Oil. So they said to lower the Oil level in the tank to well below the Oil tank Filler level, drain the Sump and plug it again. Start the engine and carefully watch the level in tank and add as necessary after running it for 5 or so minutes. So when i Sumped the drain, I knew i was onto something as about 2 Quarts of Oil drained out. So I then ran the engine, a watched about 5 in or so the oil was rising but not even enough to touch the plug temp stick. I shut the engine down as I was careful not to run the engine that long without a fan on it as its still a very new looking engine and owner claimed 100 mi on it. AS you said the manual also said to check all oil lines for correct installation from engine to Filter to Tank. Problem is the two lines lines enter the tank at bottom rear and dissapear inside tank somewhere i cant see so when i ran it today for 12 mins everything was fine. I do need to ask you if the oil in your tank looks aerated or a little foamy color. Thats the question i was wondering about as the manual said both the vent and return lines should be above oil level and I cant confirm that easily as I have no visual on that. The Bike is a Softail and the manual confirms Softails are Sometimes problematic as to the position of the tank mounting. BTW my Oil press is solid 45 psi and no signs of fluctuation maybes due to air bubbles or something i might worry about. So do you think your oil on top of Oil Tank has a lighter color than the undisturbed Oil say like the darker shade of oil out of the can?

golfish 10-28-2021 01:07 PM

So the return and vent lines fittings might be at the bottom of the tank but there will be .....aaaa I forget the right word for these. I call them extensions the will extend from the bottom of the fitting to the top of the tank so they are above the oil line in the tank. See if you can grab a flashlight and a small mirror to make sure. You want both the return and vent above the oil line ....

I've seen my oil look a little aerated... it doesn't sound bad. Did you look at the check balls?
You need to stop or at least slow down the sumping issue.

The bike in my sig is long gone. I'll post up a couple pictures so you can see what my problem was.

Also, send me your pictures through email and I'll post them here. I could very well be wrong and another member might offer up some more/better advice

golfish 10-28-2021 01:24 PM

This is the bike I have now, bought it in 2016 for 6k
https://imagizer.imageshack.com/v2/2...923/3BkVp6.jpg
https://imagizer.imageshack.com/v2/2...922/vKMVjG.jpg
https://imagizer.imageshack.com/v2/2...922/skH0Jd.jpg

Do you see the large section cut away from the top of the oil tank that makes room for the mono shock? If you add too much oil it seals off the two sides.

This bike was built in 2007, the builder just used it as a show bike and never rode it because of the way the oil tank was made. There was only one vent on the top left side of the tank. If you added more then a quart and a half of oil it would seal off the right side of the tank and cause pressure to build up causing the cap to blow off and oil to spew out.

The fix was to remove the oil tank and have a second vent added to the left side and I also replaced the filler bung and cap with one that screws on.. (My buddy did the work, I have no talent ) then of course powder coat the tank...

I hope I explained it well enough. I don't have much talent at writting either.

jjf 10-28-2021 05:26 PM

my oil returns aerated also, dont worry about it its not a problem, also the only problem with your oil is its way overfilled, sometimes it drains into the sump of the motor and then when you check it before startup it looks empty and oil gets added into the tank and when you start it the oil in sump of motor gets pumped back into tank overflowing out the fill and blocking the vent, just drain oil out sump of motor and oil tank and fill oil tank to proper level and your good to go. if you let the bike sit for long periods without starting its going to drain back into the motor, if you start the motor at least once a month you will not have this problem, hope this helps!

golfish 10-28-2021 09:46 PM

Quote:

Originally Posted by jjf (Post 1288576)
my oil returns aerated also, dont worry about it its not a problem, also the only problem with your oil is its way overfilled, sometimes it drains into the sump of the motor and then when you check it before startup it looks empty and oil gets added into the tank and when you start it the oil in sump of motor gets pumped back into tank overflowing out the fill and blocking the vent, just drain oil out sump of motor and oil tank and fill oil tank to proper level and your good to go. if you let the bike sit for long periods without starting its going to drain back into the motor, if you start the motor at least once a month you will not have this problem, hope this helps!

Excellent advice here. I hoped that somebody with more talent would chime in.

jjf will probably agree with me on this. DO NOT use the drain plug at the bottom of the cases to drain the oil on a regular basis. It's not made for this and once you cross thread that plug you'll want to shoot yourself. It's a magnetic plug used to pickup any steel frags floating around in the system.

There shouldn't be very much oil in there. The sump, it's not like an oil pan.

I would still take a look at the check balls.

Oldsmobile5798 10-29-2021 10:59 PM

OIl Breather pumping Oil is eliminated
 
Yes just what the Doctor ordered Gfish. After I Removed oil to about half Tank about 3 days ago I drained the Sump and plugged it. Started the Engin and ran it for 12 min with fan. After i stopped the engine I added a bit to oil level. Next day started engine, no breather issues, brought oil level up a bit more as now touching bottom of temp probe. ran engine at different power settings no high revs oil level fine sumping is in rear view mirror. So you were on the money just followed the manual as remember i couldnt get on this site DNS issues whatever that meant it was not a correction on my end. but yes everything you told me was Gold Fish. So no i didnt look at my balls lately cause the oil level doesn,t budged in 2 days time now and from what ive read some people go ahead and lap the balls into their seat with valve lapping compound being careful not to let it get into the oil as you know its crazy abrassive. So im happy to where we are now. Ill look around for with a little mirror in the tank but did see in the Ultima PDF manual that 99 and up they eliminated the tank vent line and so i only see two lines entering in rear bottom of tank which probably is the oil feed and Sump Return which i concour need to be above oil level. So you have a little aeration in oil too, i can live with that and not looking to reinvent the wheel just touching bases but will look in tank again with the small insp mirror. So i read that they get 20 bucks for pictures at the BE a CC contributor page, is that right? Other than that i appreciate your help but don't want you to have to worry about putting up pictures but I do have two to veiw. not of the oil tank but of the bike. I was gonna send them to the computor with my phone then give it a go and try with the pics on the computor, that worked on another site i was on years ago but now if they want 20 bucks up front maybe I should wait as I just bought more Stuff for the Money Sucker and Ebay power Clutch and Brake Levers you know and the govt is so f d up the Cost of living is though the damn roof. Never mind me it just pisses me sometimes into the wind as you thoughtfully mentioned.lol Yea that bike rocks, is that a Ultiima Engine look like an Evo. Nice!!! Always liked:whacked: those ex pipes, better to rattle the ground and not your freakin head like mine.

Oldsmobile5798 10-29-2021 11:08 PM

I justed posted a long reply Goldfish, I then hit post and it went away. posting this to test my message post.**)

Oldsmobile5798 10-29-2021 11:12 PM

looks like my novel message got lost.
 
:CRY: ok Goldfish its a gonner. will try again tomorrow. nite

Oldsmobile5798 10-30-2021 10:35 PM

Breather Resolved
 
Hey got some new info and pictures and need to upgrade this OIL Pumping Breather to bone dry breather and set the record straight!. After I read the Ultima pdf Shop Manual and found the troubleshooting section, out popped the Fault OIL Breather Pumping Oil. So as I told you when I was finally able to get back on this site (Goldfish) after my computer refused to let me on for at least 3 or 4 days I followed the manuals directive to drop the oil level in the oil tank to about half, drain the sump, re-plug, start engine and Add Oil slowly to Oil tank a little at a time but don't fill the tank. This I did, and when I drained the sump about 2 quarts came out. So the breather stopped the oil pumping and ran it about 3 times since problem corrected. So last night i wrote this novel and sent it I thought. It never posted. Why, I don't know. When was allowed back on after the mysterious DNS Server problem was resolve I told you Goldfish, you were right on the money. Like your new Bike and that Crazy but smart Oil Tank fix and attempted an insp of inside my oil tank. Was lucky to get the mirror down the Filler but could only view part of a line or baffle as I couldn't see anything and i worked as a insp on Aircraft for I8 yrs just feel Authorized to say you need a borescope but am happy with the oil flow and temp so not gonna fix what aint broke ya know. Just glad i have gotten at least ten starts on the new tiny AGM battery and its kickin butt for $80. (cont)

Oldsmobile5798 10-30-2021 10:57 PM

Breather Resolved
 
(cont pg 1) So yea, So thanks For the Pics and the great problem solving. Its Great to piss into the wind with a little authority just incase of a change in wind speed. lol So now I can work on other immediate problems like parasitic drain on the mini battery or how am gonna install an ON Off OUT Battery Disconnect Switch in a location under the battery box and above the starter as the seat is directly on top of the battery in the oil cooler cut out like good Softail. But I guess I Got to start a new threat for that. Anybody know how to End this Thread as its no longer relevant? Attempted Pictures but maybe my wife or Goldfish can figure it out. Attempted to slide them off of my computer pics but wouldn't work.:LOL:

golfish 10-31-2021 03:14 PM

I would have never thought you could get 2qts out of the sump. I wonder if you even have any checkballs in the pump.

So oil should not drain into the sump when the engine is shut down. Did you fix that problem?

golFish doesn't = golDfish ;)

Oldsmobile5798 11-01-2021 11:23 AM

SO, no I don't have any oil to speak of draining into the sump/ The oil level is where I left it, exactly on the weld bead bottom of oil filler neck. I'm sure in a months time like you and others have said there will be something that has leaked down to the sump. There was about two quarts down there as it had gone through spring and summer before I could get the motor running for even 5 minutes. I went through three batteries in total. Two Anti Gravity batteries and an AGM. Two out of 3 were under sized and one I left connected about a month and it was at about ten volts when I discovered it was low, hit restart button and nothing. It was out of warrantee plus it never regained its full voltage.

Oldsmobile5798 11-01-2021 11:36 AM

So that Anti Gravity had some Guts for awhile but failed and was just out of warrantee of 3 mos. Never again will i blow a load on Anti Gravity batts. I changed three cables to 4 gauge and added two, one to frame and one to starter ground. That made a big difference in Starter Load. As you now its trying to start like a car engine on a 5in tall battery so connections and contacts all need to be in decent shape and the guy that built this bike messed up a few things I found but the price was still worth it I thought but it still has some issues and not ready for road but nothing like wondering why your engine wont start and never did since he supposedly ran it in 2006.


All times are GMT -7. The time now is 03:50 AM.

Powered by vBulletin® Version 3.8.0
Copyright ©2000 - 2022, Jelsoft Enterprises Ltd.
SEO by vBSEO 3.6.0
The representations expressed are the representations and opinions of the clubchopper.com forum members and do not necessarily reflect the opinions and viewpoints of the site owners or moderators. clubchopper.com forum members agree not to post any copyrighted material unless the copyrighted material is owned by you or have been given the expressed written consent to post. Although we do not and cannot review the messages posted and are not responsible for the content of any of these messages, we reserve the right to delete any message for any reason whatsoever. You remain solely responsible for the content of your messages, and you agree to indemnify and hold us harmless with respect to any claim based upon transmission of your message(s). For full policy, please click the "CC policy" link. Thank you for visiting the clubchopper.com